Verraad

September 1944, kort na Dolle Dinsdag. De oorlog lijkt bijna voorbij. In het Utrechtse boerendorpje Benschop poseren de plaatselijke verzetsgroep en onderduikers voor een fotograaf, als herinnering voor later. Maar de geallieerde opmars stokt, en de bezetter treedt steeds harder op.


Een halfjaar later doen de Duitsers een inval in het dorp. Ze weten waar ze moeten zijn: een vermomde man wijst de weg. De razzia leidt tot een schietpartij waarbij aan beide zijden slachtoffers vallen. Een groot aantal mannen wordt weggevoerd; de Duitsers fusilleren zeven van hen. Benschop blijft in shock achter. Eén vraag houdt allen bezig: wie of wat verraadde Benschop?

 

In Het verraad van Benschop reconstrueert Bram de Graaf nauwgezet deze gebeurtenissen en de impact ervan. Hij sprak met de laatste nog levende ooggetuigen en familieleden van de betrokkenen. Zeventig jaar na de bevrijding doen de meesten pas voor het eerst hun verhaal.

 

 

Over Bram de Graaf

Bram de Graaf (1966) is journalist en historicus. Hij werkte jarenlang als redacteur bij Margriet en Nieuwe Revu. Eerder publiceerde hij bij Ambo|Anthos uitgevers het veelgeprezen Voetbalvrouwen.

Meer informatie over Bram de Graaf vindt u op: http://www.bramdegraaf.info

 De auteur met Jan Terlouw, 30 april 2015.