Onraad in PolsbroekDinsdag 13 februari 1945, 6.00 uur. De Fahrradkompagnie uit Gouda onder leiding van Oberleutnant Brink bereikt het begin van de Slangeweg die voert naar Polsbroek. De eenheid bestaat uit een groot aantal wielrijders en een bus. Vlak voor ze de Slangeweg op willen draaien, slaat de motor van de bus af.
Timmerman Dirk de Jong, een veertiger en vader van twee kinderen, slaapt die nacht in een wachthuisje aan het begin van de Slangeweg. Het is er door het verzet uit Polsbroek neergezet om bij onraad het dorp, dat vol zit met onderduikers, tijdig te kunnen waarschuwen. Er is een telefoonverbinding aangelegd met het huis van de familie Van der Vlist op Dorp 49. Dreigt er gevaar, dan dient de wachtpost te bellen. In het huis van Van der Vlist zitten altijd twee leden van de ondergrondse paraat en die zullen met een koperen scheepshoorn buiten een signaal geven, dat verderop langs de wetering weer door anderen gehoord en doorgegeven moet worden tot de volgende post, helemaal tot in Benschop.
De bus met pech staat nog geen tien meter bij De Jong vandaan. Zo’n dertig Duitse militairen stappen uit en beginnen de bus aan te duwen. De tientallen soldaten op de fiets hebben hun weg gewoon vervolgd. Na een paar minuten slaat de motor van de bus weer aan. Pas als alle Duitsers zijn ingestapt en het voertuig uit het zicht is verdwenen, durft De Jong de telefoon op te pakken en te bellen naar Van der Vlist. Te laat, zo blijkt...

1945

Reacties

Geen reacties aanwezig