Het verhaal van Aaldert Sattler alias 'Mulder'23 augustus 1944. De Zwolse politiehoofdwachtmeester Aaldert Sattler (1892) arriveert in Benschop. Hij is door zijn korpscommandant tegenover de Ortskommandant van Zwolle als 'staatsgevaarlijk' bestempeld en besluit, net als zijn zoon Henk, in Benschop onder te duiken. Hij krijgt onderdak bij de familie van Ieperen op Benedeneind 229. Jan Aart benoemt hem tot plaatsvervangend hoofd van de Ordedienst. Zijn bijnaam wordt 'Mulder'. Vanwege zijn ervaring met wapens, leert hij de verzetsploeg omgaan met pistolen.

Veel jongens in Benschop willen bij het verzet dat najaar, ook Ries Boon van Benedeneind 357; een buurjongen van verzetsleider Theo Klever en controleur bij de Provinciale Voedsel Centrale. Ries neemt deel aan oefeningen en leert dat er bij Van Ieperen onder een stapel griendhout een kist met wapens ligt begraven. Maar Ries is labiel, vinden vader Sattler en Jan Aart. Niet geschikt voor het verzet. Ook vertrouwen ze hem niet helemaal. "Je bent niet geschikt," zeggen ze tegen hem. Ries is woest.
Vader Sattler adviseert Jan Aart om Ries te liquideren; hij weet zó veel. Het is risico is te groot. Jan Aart twijfelt. Ries is een dorpsgenoot, het gaat wel erg ver. Hij overlegt met Theo Klever en die is fel tegen. 'Hij is een buurjongen, zoiets doe je niet.' En dus laten ze Ries met rust.

Op 20 november 1944 verjaart zijn vrouw en gaat Aaldert Sattler voor een paar dagen terug naar Zwolle. Daar blijkt de korpscommandant verdwenen en de Ortskommandant vervangen; de kust is veilig. Vader Sattler blijft in Zwolle en redt zo zijn leven als de Duitsers op 13 februari 1945 een razzia in Benschop houden en later die week zijn zoon Henk fusilleren als represaille voor de dood van drie bij de actie omgekomen Duitse soldaten. Bij hun inval bij Van Ieperen gaan de Duitsers recht op de stapel griendhout af. Ze weten waar ze moeten zoeken en vinden de kist met wapens. Als vader Sattler dat hoort, weet hij dat Ries Boon de boel heeft verraden. Hij zint op wraak, want de dood van zijn zoon heeft hem gebroken. Met moeite weten zijn familie en collega's bij de politie hem daarvan te weerhouden.

Periode: 1944 - 1945