Verzetsploeg PolsbroekNa de bevrijding gaat ook de Polsbroekse verzetsploeg op de foto. De leider van de groep is Teus van der Vlist (geboren 1911, staand links). Naast hem staat Jan Zijderlaan (1897) en voor hen zit zijn jongere broer Jan van der Vlist (1920).

Teus woont op Zuidzijdseweg 92. Hij moet het laatste halfjaar van de bezetting af en toe door de oudere Zijderlaan in toom worden gehouden. Zo bedenkt hij een plan om door de weilanden, waar planken over de sloten liggen, naar de provinciale weg tussen Haastrecht en Oudewater te gaan en daar met een mitrailleur een aanslag te plegen op een Duits konvooi. “Als je dat doet, zullen de mensen die daar wonen ervoor boeten,” zegt Zijderlaan tegen Teus. Hij ziet er daarom maar van af.

Anders dan in Benschop gebruikt de groep in Polsbroek geen, of in ieder geval nauwelijks, geweld om de voedselvoorziening te regelen voor haar onderduikers. Een onwillige boer krijgt echter 's nachts bezoek van Zijderlaan en Jan van der Vlist. Ze halen twee van zijn beste schapen weg, ze nemen ze op hun nek mee. De volgende dag komt Zijderlaan de bewuste boer tegen als hij langs diens boerderij fietst. De boer staat aan de weg met het schuim op de mond. “’t Is wat, m’n twee beste schapen weg!” briest hij.
De schapen worden op dat moment al in het dorp geslacht.

Periode: 1944 - 1945