Feldgendarmerie en Geheime Feldpolizei in BenschopDinsdag 13 februari, Benschop. Vanaf zeven uur in de morgen vallen Duitse militairen uit Utrecht in groepen bij vier adressen in Benschop binnen. Elke groepje bestaat uit vier leden van de Feldgendarmerie en een lid van de Geheime Feldpolizei.

De Feldgendarmerie is de militaire politie van de Wehrmacht, aanvankelijk bedoeld om transporten te begeleiden en deserteurs op te sporen. Maar vanaf september 1944 wordt ze ook ingezet tegen verzetsgroepen. Vanwege de ketting om hun nek, worden deze soldaten wel 'kettinghonden' genoemd. Veruit de meeste leden van de Feldgendarmerie zijn Rijksduitsers; veel van hem wonen al jaren in Nederland en spreken onze taal. Bij elke Wehrmachtskommandantur zijn dertig Feldgendarmen ingedeeld. In Utrecht zijn er twee afdelingen van de Feldgendarmerie; die van de Feldkommandantur, onder leiding van Hauptman Hirsch, is gehuisvest aan de Catherijnesingel op de percelen 52-55. Die van de Ortskommandantur is ondergebracht op de hoek Nieuwe Gracht-Magdalenastraat. Zij staat onder bevel van Hauptfeldwebel Friedrich Beisse. Het is deze Beisse die de actie tegen het Benschopse verzet leidt.

Die dag heeft Beisse ook de beschikking over manschappen van de Geheime Feldpolizei-afdeling (GFP) van de Luftwaffe (leger, marine en luchtmacht hebben elk een eigen tak). De twintig mannen van de GFP zijn in januari 1945 in de Domstad gearriveerd en gevestigd in een pand op Koningslaan 74. Hun taak is altijd het opsporen van partizanen en illegale strijders geweest. Hun commandant, Oberleutnant Sekretär Richard Becker, heeft hen afgestaan omdat Beisse over onvoldoende manschappen beschikt om de arrestaties in Benschop uit te voeren.
Eveneens nemen aan de overval soldaten van een Fahrradkompagnie van de Wehrmacht uit Gouda deel. Zij zullen het dorp afzetten en zijn niet bevoegd om arrestaties te verrichten.

Bij de schietpartijen die morgen sneuvelen door kogels van Herman Struik en Theo Klever twee leden van de Feldgendarmerie (Heinrich Baumeister en Karl Huber) en een van de Geheime Feldpolizei (Helmut Pank). Beide verzetsmannen verliezen daarbij hun eigen leven.

1945

Reacties

 
Leendert de Vries - 2015-07-21 16:37:57

Ik heb uw boek in één ruk uitgelezen. verschillende keren heb ik het echter even terzijde moeten leggen omdat het mij enorm aangreep. Ik ken Benschop heel goed. Mijn vrouw is er geboren en opgegroeid. Ik wist eigenlijk het fijne niet van het drama dat zich daar heeft afgespeeld. Inderdaad werd er nooit over gesproken.

Reageer