Appeltaart in de raadszaalNajaar 1941, Benschop. De gemeenteraad van Benschop heeft iets te vieren, er is appeltaart. Rechts zit burgemeester Schreuders, de staande man in het midden (vierde van rechts) is gemeenteambtenaar Cor Boon (1904).

Nederland is ruim een jaar een bezet. Overal hangen sinds begin 1941 bordjes 'Joden niet gewenscht', ook in drie Benschopse café's. In Amsterdam worden Joden opgepakt en naar het Oosten gestuurd om te werken. Een staking om daartegen te protesteren is in februari 1941 hard neergeslagen. In Benschop merken ze daar niets van. Het leven is eigenlijk aangenamer geworden sinds de Duitsers er zijn. De boeren verdienen weer geld en veel van hen zijn dan ook zeer tevreden. Er is orde en rust. En om die orde te handhaven laat Schreuders zijn veldwachters dorpelingen bekeuren die anti-Duitse acties ondernemen, zoals het opzichtig dragen van oranje kleding. Een enkeling stelt wel een kanttekening bij de Jodenvervolging. Is dat wel zo netjes?

Cor Boon heeft weinig sympathie voor de bezetters, ook al is hij getrouwd met de Duitse Else Gerhardine Wilken (1905, staand rechts voor hem). Else komt uit het dorpje Bockhorn, in de buurt van Oldenburg, in het noorden van Duitsland, en is als 18-jarige als dienstmeisje in Polsbroek terechtgekomen. Haar broer zit bij het Afrikakorps, dat die maanden hevig strijd voert tegen de Britten in Libië.

1941

Reacties

 
Coby Janszen-Hartings - 2019-02-26 19:14:38

Ik ben de dochter van jozef hartings en vond het boek erg interessant en schokkend.
Het berhaal van de schuilplaats van mijn vader enhet feit,dat mijn moeder op het luik van de schuilplaats zat ,terwijl zij mijn broer voedde ,ken ik.
Het was ontroerend om dat gegeven nu in een boek te lezen.
Toch heb ik nog een vraag.
Ons is altijd verteld,dat hij onderduikers in de kerk achter het orgel verborg.Dat vind ik nergens in het boek terug,wel wapens.
Misschien is het niet relevant voor het verhaal,maar toch ben ik nieuwsgierig,wat hier van waar is.Misschien weet iemand hier meer over te vertellen?
En dan wil ik ook nog mededelen,dat mijn vader de rest van zijn leven( 87 geworden)inzijn schuur een stengum met patronen in een kist had.
Hij heeft altijd het gevoel gehad,dat hij in geval van nood zich zou moeten en kunnen verdedigen.
Dat feit heeft grote indruk gemaakt op zijn kinderen.
Gelukkig hebben wij geen oorlog meege maakt.
Met vr,gr.coby janszen-hartings


Reageer