Een groene vrachtwagenHalf januari 1945. Op de hoek van de Schapenstraat met de Benschopperstraat in IJsselstein staat een groene vrachtwagen van het merk Chevrolet. Er zit niemand in. Ries Boon, controleur bij het Provinciale Voedsel Commissariaat en woonachtig op Schapenstraat 8, is argwanend. Hij loopt op de wagen af en ziet dat er grote kisten in staan. Hij probeert ze op te tillen, maar ze zijn loodzwaar. Opvallend is dat er een gasgenerator op de vrachtauto zit, terwijl hij gewoon op benzine loopt, die nauwelijks te krijgen is, zeker niet voor ‘gewone’ Nederlanders. Ries noteert het kenteken – L41 – en houdt vanuit zijn huis het voertuig in de gaten. Op een gegeven moment komt er een man uit het huis van zijn buurman op nummer 3, Gerrit van Zoelen. Ries herkent deze man niet, maar neemt hem goed in zich op. De man stapt in de wagen en rijdt weg. Ries rent naar buiten en ziet dat hij richting Benschop gaat.

Die avond vertelt hij NSB-burgemeester Henri Moot over de groene vrachtwagen. Aanvankelijk meende hij dat er illegaal geslacht vlees in zat, zegt Ries. 'Maar het kunnen ook wapens en munitie zijn geweest. Die kisten waren zó zwaar.'

Moot is gealarmeerd. Wapens in zijn stad? Wat als de geallieerden komen? Hij moet voorkomen dat zijn stad een strijdtoneel wordt.

1945

Reacties

Geen reacties aanwezig