Cees Mourik, het enige oorlogsslachtoffer van Polsbroek29 mei 1945, Polsbroek. Met zijn verzetsgroep oefent Teus van der Vlist op zijn erf op de Zuidzijdseweg 92 in het exerceren voor een bevrijdingsoptocht in Montfoort. Ook de 24-jarige Cees Mourik (vooraan, midden), zoon van de dorpsagent en verloofde van Martha Horden, is van de partij. Cees leert in Schoonhoven voor horlogemaker. Ieder van hen heeft een stengun. Op het commando van Teus moeten ze die naast zich op de grond zetten. Hoewel Jan Zijderlaan hun heeft geadviseerd om het magazijn er niet in te doen, hebben ze dat toch gedaan. Als Cees zijn stengun neerzet, gaat hij af. Een kogel dringt door zijn kin zijn hoofd binnen. Met spoed brengen ze hem naar het ziekenhuis in Gouda. Het mag niet baten. En zo heeft Polsbroek, 24 dagen na de bevrijding toch nog een oorlogsslachtoffer te betreuren.

Zie ook: Het verdriet van Polsbroek.

1945

Reacties

 
Henk van Weers - 2020-09-09 21:37:04

De man vooraan links is Henk van Weers, mijn oom. Rechts naast Cees van Mourik zit mijn andere oom geknield, dit is Arie van Weers (met bril). Mijn oom Henk heeft deze foto zijn hele leven bij zich gedragen en heeft het altijd heel erg moeilijk gevonden dat dit tragische ongeluk is gebeurd.

Indien er anderen zijn die meer weten over de tijd die mijn ooms hebben doorgebracht in Polsbroek ben ik hier erg in geïnteresseerd.

Reageer